Banpersonalen sammanfattar året 2023

 

Nu står en ny säsong snart för dörren och då passar det bra med att blicka tillbaka lite på året 2023.

Tyvärr visade det sig att slangen fram till puttinggreen var för klen vilket betydde av vi var tvungna att gräva en helt ny 50mm slang från stammen mitt på rangen. Hade vi inte gjort det så hade inte puttinggreen-bevattningen fungerat som den ska då den nuvarande slangen på 40mm levererar för lite vatten för att driva dom 6st spridare som installerades på puttinggreen.

Dock gav den renoverade bevattningen på puttinggreen verkligen ett gott resultat då högersidan mot glasskiosken brukar ha problem med torrfläckar.

 

Området runt 6:ans green dränerades

Området runt 6:ans green dränerades

Innan vintern 2022/2023 kom och marken frös till hann vi med det arbete som vi planerat att göra på hösten, resterande arbeten och färdigställande gjordes under våren så fort tjälen gått ur marken.

Området runt 6:ans green dränerades och fick materialet bytt för att vi ska kunna klippa mer foregreen framför och runt greenen.

När vi ändå grävde runt greenen så passade vi på att renovera greenbevattningen med byte av slang och spridare samt montering av branduttag för eventuell handvattning och spolning av dräneringsrör.

Vi flyttade och bytte dom sista 4 spridarna på 5:ans fairway.

Målning av innertaket i verkstaden

Målning av innertaket i verkstaden


Under vintern 22/23 har Tisdagsgruppen fortsatt vårat arbete med att utveckla verkstaden med målning av taket samt byte av samtliga takarmaturer.

Även väggen runt porten renoverades och tätades mot läckage, samtidigt passade vi på att kolla över samtliga eldragningar.

Torvodling

Torvodling


Även våran torvodling bredvid 16 tee gjordes i ordning under hösten 2022 och såddes med krypven sorten Luminary under våren 2023.

Odlingen tog sig bra under sommaren och kommer att komma till stor användning för oss att plocka grästorv ifrån till eventuella greenskador på banan.

När det kommer till vädret så bjöd vintern på svajigt väder med plus och minusgrader om vart annat där snön försvann och kom tillbaka ett par gånger.

Självklart önskar vi oss en stabil vinter med tjälad mark innan snön kommer och skyddar gräset från minusgraderna.

Nu verkar dessa svajiga vintrar vara något som vi för vänja oss vid då även vintern 2023/2024 bjudit på liknande väder så här långt.

 

V.15 så vertikalskar, sådde och dressade vi greenerna.

En lärdom från 2022 som vi implementerade under 2023 är att hellre göra en rejäl sådd en gång för att sedan jobba med dom fröna istället för att vara där och peta varje vecka. Detta gav ett bra resultat och kommer att utvecklas ytterligare under 2024.

Dock var vädret verkligen inte med oss denna vår med till exempel snö den 6/4 vilket gjorde att greener 1+3+5 öppnades den 13/5 och dom resterande greenerna den 18/5. Dock växte greenerna och banan ihop bra när väl värmen kom i slutet av maj.

Efter en rekordtorr juni med 19mm regn så började det regna i juli och detta regnande hade inget slut med 133mm i juli, 115mm i augusti, 64mm i september och 101mm i oktober.

Banan tog så klart mycket stryk av allt regnet men vi lyckades hålla hyfsad kvalitet trots allt.

Det fanns banor i Sverige som hade det betydligt värre än vad vi hade det med avstängd bana/banor i flera veckor totalt under säsongen.

1ans green september 2023

1ans green september 2023


Under säsongen har vi dressat greenerna 6 gånger och foregreen/inspelen 1 gång under hösten.

Vi luftade greenerna 3gånger på ett djup av 20-25cm samt foregreen/inspel 1 gång under hösten.

Vi har även fortsatt vårat skötselprogram med rensning av våra 5 dammar och slåtter av högruffarna vilket gett ett bra resultat hittills.

Under hösten luftade vi greenområdena med våran knivluftare, detta är ett försök för att få gräset att rota sig mer in den lera som finns under det tunna jordlagret där gräset växer vilket på många ställen leder till blöta partier.

Allt regn i slutet av sommaren triggade verkligen igång snömöglet vilket verkligen märktes framför allt på 5:ans green som under säsongen varit i bra skick men som fick stora angrepp och som vi tvingades stänga den 26/10.

Vi har även justerat gödningsplanen till 2024 där vi nog legat lite högt med kväve (N) just på hösten. Detta har lett till att även svampen fått näring vilket den så klart inte ska ha.


Innan vintern kom så började vårat arbete med att öppna bakre gul tee på hål 8.

Som kompensation för det något längre hålet kommer vi inte att förstora greenen. Att förstora greenen är ett väldigt stort arbete, det skulle förmodligen vara lättare att bygga om hela greenen för att få till en bra green.

Istället så breddas spelfältet runt hela hålet där partier med stenar, rötter och ljung täcks över för att kunna klippas som ruff. Även foregreen kommer att göras större till säsongen 2024.

Likt när vi gjorde 6:ans greenområde så passade vi på att renovera bevattning med ny 50mm slang runt hela greenen samt 3st nya spridare. Även foregreen fick ny 50mm slang framdragen och 2st nya spridare.

Området runt 8:an kommer att sås nu på våren men behöver såklart någon månad på sig innan det blir spelbart.

Vi dränerade även av dom sista blötområdena runt 6:ans greenområde där vi hittade 2st igentäppta dräneringsrör som det forsade bra ur efter lite rensning.

Ny elkabel

Ny elkabel

Då elen till smedjan och rangen fungerat dåligt under säsongen samt med dom väldigt gamla och väderkänsliga luftledningarna som går rakt över övningsområdet togs beslutet att gräva ner en helt ny elkabel från stolpen vid restaurangen till smedjan och rangen. Den grävare vi hade på plats visade sig vara lite för klen för detta arbete och vi fick avbryta halvvägs, sista biten kommer att grävas med en större grävare nu på våren.

Detta betyder att den luftledning som går över övningsområdet försvinner och elen kommer att fungera som den ska i smedjan och på rangen.

Heléne och Niklas

Heléne och Niklas


Vi får tacka alla medlemmar för 2023 och hoppas att vi syns under 2024.

Vi får även rikta ett stort tack till tisdagsgruppens herrar och damer samt alla medlemmar som ställde upp på vårens och höstens städdagar och hjälper oss att hålla banan i fint skick samt utveckla den till en ännu bättre golfanläggning.

 

Niklas och Heléne.

/2024-02-15