Banchefen informerar 25/4

Foto: 25 april 2024

Foto: 25 april 2024

Efter att banan blev snöfri i slutet av februari var känslan att detta kommer att bli en kanonvår med förhoppning om en rekordtidig öppning av ordinarie greener.

Men tyvärr blev det verkligen inte så, medans mars var relativt normal vädermässigt så har april så här långt bjudit på rekordlåga temperaturer med minusgrader nästan varje natt och 2-4 plusgrader på dagarna.

Att det dessutom kom 1,5 dm snö 2 april som låg kvar ungefär en vecka gjorde inte saken bättre.

Jag vet att det kanske börjar bli lite uttjatat från våran sida att alltid skylla på vädret men senaste 2 säsongerna samt även detta år hittills har verkligen varit en stor utmaning för oss både med dåliga vintrar med plus/minusgrader och regn/snö om vartannat samt väldigt kalla vårar.

Greenerna vertikalskars och såddes den 25 mars men det har tagit tills för någon vecka sedan innan dom första fröna kommit upp ur jorden.

Kärrgröe som vi sår med på våren brukar under vanliga temperaturer komma upp på ungefär 10 dagar.

Vi kommer under nästa vecka klippa greenerna för första gången samt stödså och dressa greenerna igen.

Planen var att klippa fairways under denna vecka men detta kommer vi att göra nästa vecka istället på grund av regnet.

Vintergreenerna kommer att klippas 1-2 gånger i veckan på en höjd av 6mm tills dess att ordinarie greener öppnas för säsongen.

När det kommer till övriga projekt på banan så ligger vi väldigt bra till då alla områden förutom runt 10:ans tee är helt återställda med antingen torvat gräs eller sådd. Dessa områden är såklart också drabbade av det kalla vädret men kommer att ta sig bra nu när värmen kommer.

När torvningarna efter bevattning på 8:an har rotat sig ordentligt så kommer vi att trycka till gräset med traktorn för att jämna till ytan.


Till sist kommer vi till den eviga vår-frågan, när öppnar ordinarie greener?

I nuläget kommer vi inte att kunna lämna något besked utan nu när det ser ut som att värmen äntligen kommer så får vi se hur väl greenerna tar sig och är redo för öppning.


Håll utkik på hemsidan framöver för öppningsbesked.


Vi syns på städdagarna nu på lördag och söndag.

Hälsningar
Niklas och Heléne

/2024-04-25

Fler artiklar